Hyppää sisältöön

Matkailu ja kalastus

Taitelija Akseli Gallen-Kallelan vierailu Paanajärvellä sysäsi vauhtiin jo heränneen kiinnostuksen Kuusamon maisemia kohtaan.

Talvimatkailun kasvu alkoi, kun Rukalle raivattiin ensimmäiset laskettelurinteet vuonna 1954. Sitä ennen oli jo lasketeltu metsäisillä rinteillä ja ihasteltu maisemia Rukatunturin laelta. Ympärivuotinen ja kansanvälinen Rukakeskus-konserni on johtavia matkailuyrityksiä Suomessa. Luontokaupungin luontomatkailun kivijalkana on Oulangan kansallispuisto. Kuusamon useat luontokohteet ja kattavat reitit edistävät luontomatkailu- ja luontohyvinvointiyritysten määrää ja kasvua.

 

Kuusamon vesistörikkaus jokineen ja suurine järvineen luovat hyvät edellytykset kalastukseen.

Kalastus oli merkittävä elinkeino jo alueen lappalaisväestölle. Kalastuksesta kehittyi maatalouden ohella toiseksi tärkein elinkeino kuusamolaisille. Kuusamolainen muikku “Kitkan Viisas” on tunnettu koko Suomessa. Kalan jatkojalostuksesta on 2000-luvulla tuotekehityksen kautta kehitetty merkittävä teollisuudenala Kuusamoon.

Kuusamon Uistin kasvoi kansainväliseksi brändiksi naapurusten, Paavo Korpuan ja Paavo Putilan halusta tehdä töitä. Elettiin 1960-lukua ja työstä oli pula. Vuonna 1967 perustetun yrityksen alku oli vaatimaton, mutta usko asiaan ja osaamiseen vahva. Korpua oli koulunkäy­nyt kel­loseppä ja Putila oli sähköasentaja. Kuusamon Uistimen valikoimassa on noin 80 omaa tuotetta, joissa useita koko ja vä­riyh­dis­telmiä. Kuusa­mon Uistin val­mis­taa kahta Suomen van­himpiin kuuluvaa uis­tin­merkkiä, Räsä­sen sei­skaa ja Profes­so­ria. Rä­sänen on saa­nut ensimmäiset muo­tonsa Utsjoella ja Professorit Viipuris­sa.