Hyppää sisältöön

Koillismaan kansallispuvut

Koillismaalla on sekä naisen että miehen kansallispuku. Koillismaan kansallispuku on suunniteltu kaikkien Koillismaan kuntien (Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi ja Posio) naisten ja miesten juhla-asuksi.
Saamelaisten tapaan alueella käytettiin vaatetuksessa kirkkaita värejä. Naisen puku edustaa 1800-luvun lopun aikakautta ja miehen puku 1700-lukua. Perukirjojen mukaan Koillismaan kansanomainen pukukulttuuri oli rikas ja monipuolinen. Siinä on mukana vanhakantaisen pukeutumisen piirteitä, mutta myös heijastumia muodista.

 

Koillismaan naisen kansallispuku 

Hame
Hame on laskostettu sinipohjaisesta puna-vihreä-valkoraidallisesta toimikaskankaasta. Vyötärönauha on hamekangasta.

Esiliina
Esiliinan helmassa on samanlaista varsipistokoristelua kuin paidan kauluksessa ja rannekkeissa. Kangas on pellavaa tai puuvilla-kiiltolankakangasta.

Vyötasku
Hamekankaasta tehdyn taskun keskellä on yksi raitaryhmä ja taskua kiertää kapea vaaleanvihreä toimikaskaitale. Tasku on kiinnitetty vyötärölle pirtanauhalla, jossa on poimittu polvekekuvio. Pirtanauhan pohjaväri on keltainen, lohenpyrstökuvio keskellä punainen ja reunakuvio sinisestä ja keltaisesta.

Liivi
Liivi on melko pitkä ja tehty hameen sinisen raidan mukaisesta yksivärisestä villakankaasta. Liiviä reunustaa vihreä toimikaskaitale. Hakassolkia on kaksi.

Röijy eli nuttu
Suoralinjainen sarkainen nuttu on joko luonnonvalkoinen tai punainen. Etureunassa ja pääntiessä on samanlainen lohenpyrstökuviollinen pirtanauha kuin vyötaskussa.

Päähine
Aikuisen naisen päähine on tummansinisellä silkillä päällystetty tykkimyssy. Myssyn pitsi on tylliä. Tytöt käyttävät myssyn sijaan taskun paulanauhojen mukaisia tummansinisiä nauhoja. Nauha ulottuu päähän solmittuna vyötärölle tai liivin alareunaan.

Koru
Koruina ovat paidan pääntien halkion sulkeva rintasolki ja liivin lehtihakaset. Pukuun kuuluu avain ja avainkoukku.

Sukat
Sukkina on valkeat pellava- tai puuvillasukat kesällä ja talvisin luonnonvalkeat tai harmaat villasukat.

Jalkineet
Jalkineina on mustat nauhakengät, joissa on puolikorkea korko, mustat varsikengät, mustat avo- tai solkikengät, luonnonväriset kurpposet eli lipokkaat tai luonnonväriset nauhapieksut.

Koillismaan miehen kansallispuku  

Paita
Paita on kansanomaisen juhlapaidan mallinen valkoinen pellava- tai puolipellavapaita. Kaulus on tuettu pystyyn huivilla.

Huivi
Kaulassa on silkkinen tai sini-valkoraitainen tai sini-punaraitainen puuvillainen kaulaliina tai huivi. Kaulaliina taitellaan, solmitaan ja paidankaulukset vedetään kaulaliinan päälle siten, että huivin kulmat riippuvat alas.

Housut
Housut ovat pitkät ja etumuksessa on kapea luukku. Kangas on tummansinistä sarkaa. Etukappaleen yläreuna on pykälikäs. Housuissa on sivutaskut. Lahkeet työnnetään pieksujen varren sisään ja paulat kierretään varren ympäri.

Röijy
Röijy on samaa sarkaa kuin housut. Siinä on leveä ja taitettu kaulus, kaksirivinen napitus ja liivintaskut. Napit ovat kannalliset ja messinkiä. Röijy napitetaan, koska puvussa ei ole liiviä. Kesällä puvun kanssa voi röijyn sijasta pitää sini-valkoraitaisesta puolivillaisesta kankaasta ommeltua puseroa.

Päähine
Päähine on patalakki eli kairalakki, pitnilkka, joka on mustaa samettia tai verkaa.

Tuppivyö
Vyö on nahkaa ja siihen on pujotettu messinkiheloja. Vasemmalle kupeelle on helarenkaaseen ripustettu tuppipuukko ja tupakkakukkaro piipunrasseineen sekä pikiöljypullo nahkakotelossaan.

Kauhtana
Pukua täydentää harmaa tai valkoinen sarkakauhtana eli viitta. Kauhtana on pitkä, väljähkö päällystakki, jossa on punaista nyörikoristelua. Kauhtana vyötetään kotikutoisella puna-mustalla loimiripsimellä, vyöllä tai raidallisella kalminkivyöllä.

Sukat
Sukat ovat mustat tai tummansiniset, sileäneuleiset ja villaa.

Jalkineet
Jalkineina on paikallisen mallin mukaiset paulapieksut, joiden varret sidotaan jalan myötäisiksi poimittukuvioisilla pirtanauhoilla eli pauloilla tai mustat nauhakengät.

Puvussa ei ole liiviä. Liivi ei kuulunut koillismaalaiseen asuun vielä 1700-luvun lopulla. Ainoastaan joillakin miehillä Pudasjärvellä oli raidallisia liivejä. Liivien sijaan koillismaalaisilla miehillä saattoi olla useita paidan etumuksia.