Hyppää sisältöön

Kuva: Museovirasto, kuvaaja Aarne Pietinen, 1936

 

Elämää sodan varjossa  

Käylän lottahistoriasta saatujen tietojen ansiosta, kyläläisten yhteisponnistuksin ja kuusamolaisten laajemmallakin tuella, seisoo Käylän kirkon kupeessa lottamuistomerkki.  Salpalinjan kiveen on kiinnitetty laatta, jossa kunnioitetaan kaikkia alueella palvelleita lottia. 

Käylässä on kerätty tietoa paikallisesta lottatoiminnasta. Käyläläisten mielissä ja perhepiireissä, oli hajanaisia tietoja Käylän lotista. Oli ollut pikkulottien koulutusta, ilmavalvontaa ja puhelinkeskus. Tiermaksessa hoidettiin haavoittuneita ja Käylänkosken rannalla oli kaatuneiden evakuointikeskus, KEK, jossa kaatuneet arkutettiin kuljetettavaksi kotipaikkakunnilleen. 

Lottamuistomerkkiä puuhatessa Käylässä huomattiin, että ihmisillä oli tarve puhua kokemuksistaan. Monet muistot olivat pelottavia ja raskaita, mutta oli muutakin. Pappi kävi siunaamassa arkutettuja vainajia evakointikeskuksessa. Kun Ronttivaarassa kuultiin, että pappi oli tulossa, lapsi tuotiin paikalle kastettavaksi. Pappi siunasi vainajat ja kastoi vielä Tyyne-tyttösen kuusen katveessa. Elämä jatkui sodan varjossa. 

Käylän lottamuistomerkki on pystytetty Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Kyläläisten mukaan ikään kuin lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle. Muistomerkki oli yksi Suomi-100-tapahtumista. 

Lottamuistomerkin ja sen taustalla olevien tietojen muistojen kerääminen oli tärkeä paitsi muistamisen, mutta myös tiedon säilymisen vuoksi. 

(Otteita Arja Kilpivaaran veteraanijuhlan puheesta, Käylän kirkko 2021)