Hyppää sisältöön

Maisemaa hallitsevat Euroopan suurin lähde Kitkajärvi (240 m merenpinnasta) molemmin puolin kylää ja Naatiikkavaara (431 m merenpinnasta) pohjoisessa.

Kouervaaran reitti 43 km

Oivangin Nuoriso- ja luontomatkailukeskuksen, Naatikkavaara-Kouvervaara -alueen sekä Rukan Kesäjärven eteläpuolisen Tapiolanrannan välillä olevaa 43 kilometriä pitkää reittiä kutsutaan nauhareitiksi.

Kouervaaran reittikartta

Kouer-Naatikkavaaran luontopolku

Polulla voit tutustua letto-, lehto- ja lähdekasvillisuuteen. rehevät saniaislehdot, rehevät lettosuot ja monet kämmekkälajit ovat alueelle tyypillisiä. (7334217:603869) Lähde: Kuusamon kasvien kirja, Anne Jäkäläniemi Paula Koutaniemi)

Ruoppijärvi
(66°02’43.3″N 28°49’26.9″E)

Vähemmän tunnettu kanjonimainen järvi, josta kohoaa korkeat kalliot, jonne paikallinen kiipeilyseura on perustanut kiipeilyreitit yhdelle kallioseinämälle. Maisema tarjoaa mainion päiväretkikohteen, jota voi ihailla joko vesiltä käsin tai nousemalla Ruoppivaaran laella polkua pitkin. Ruoppivaara tunnetaan luontovalokuvaaja Hannu Hautalan kuvauspaikkana.

Vasaravaara nousee 99 m korkeuteen. Vaaran alapuolella ovat Ronkonlammet, 20 m korkeat kalliot ja 20 m syvä rotkomainen kanjonilampi. Lammesta kohoaa maisemallisesti näyttävä kivirakkarinne Ronkonriutta, joka on otollinen luontokuvauspaikka.