Hyppää sisältöön

Ihminen löysi Iijoen kalaisille rannoille jo yli seitsemän vuosituhatta sitten. Ajoitus on tehty Jokijärven Alasaaren esihistoriallisen asuinpaikan tulisijojen perusteella. Paikalta on löytynyt myös kaksi raudankäsittelypaikkaa, joista toinen on runsaan kahdentuhannen vuoden ikäinen järvimalmin työstöpaikka.

Myöhemmin alueella on asunut metsästystä ja kalastusta harjoittavia lappalaisia, joista viimeiset siirtyivät Kuusamon puolelle – silloiseen Kemin Lappiin, 1600-luvulla.

Iijoen rannoilla oli kalasaunoja rannikolta tulevia kalastajia varten. Tuolta ajalta juontuu seudun lappalaisperäinen paikannimistö – Iijoki on saanut nimensä lapinkielen yötä merkitsevästä sanasta.

Kallioniemi – Kalle Päätalon lapsuudenkoti

Kirjailija Kalle Päätalon lapsuudenkoti, Kallioniemi, seisoo Jokijärven etelärannalla. Kallioniemen-säätiön ylläpitämä pihapiiri rakennuksineen toimii kesäaikana museona ja esittelee Kalle Päätalon elämänvaiheita ja tapahtumia vuosilta 1922-1939, jotka Kalle asui Kallioniemessä.

Kalle Päätalon isä Herman Päätalo osti Kallioniemen runsaan kymmenen hehtaarin palstan vuonna 1922. Kaarlo Päätalo oli syntynyt 11.11.1919 Mäkelän talossa, jossa perhe oli vuokralla eli huonemiehinä. Hermanni purki Mäkelän pihapiirissä olevan Meijerikamarin, ja uitti puut Kallioniemeen, jossa se saman tien koottiin entisiin salvoksiinsa.

Kallioniemi – Taivalkosken kunta