Hyppää sisältöön

Kivikauden aikainen luola 20 metriä pitkä luola, josta on löytynyt kivitaltta.

Halosen uunista on muutama eri versio:

Erään version mukaan nimi tulee saman nimisestä henkilöstä, joka on luolassa asustellut. Sanotaan, että henkilön mukaan olisi nimetty myös Oulangan Halosen kuru. Myöhemmin mies on muuttanut Kemijärvelle, missä on tänäkin päivänä Halosenranta.

Karumman version mukaan luola on saanut nimensä näin:

Nimi Halonen tulee siellä asuneesta erakosta, joka asui siellä noin 300 vuotta sitten. Ahma-Haloseksikin kutsuttu mies muutti luolaan hänen poltettua kaskea liiankin innokkaasti. Palo nimittäin levisi viereiseen taloon, polttaen talon ja ulkorakennukset maan tasalle. Halonen häädettiin kylästä tämän seurauksena. Osa syynä oli varmaankin myös miehen väkivaltaisuus.  Näin Halonen muutti läheiseen luolaan ja ryhtyi metsästeleväksi ja kalastelevaksi erakoksi.

Erään tarinan mukaan Ahma-Halonen meni kostamaan kylän naisille, kun miehet olivat muualla kaukokaskeamassa. Hän vietteli ja raiskasi kylän naisia ja pakeni tämän jälkeen Venäjälle. Muutama pikku Halonen kylään syntyi tämän seurauksena.

Toisen tarinan mukaan joku kyläläisistä olisi lähtenyt perään ja surmannut Halosen. Ahma-Halosen kallo kuulemma vietiin luolaan. Siellä olikin kallon muotoinen kalliomuodostelma, jota sanottiin Ahma-Halosen kalloksi. Muodostelma on sittemmin hajonnut vuosien saatossa.

Koordinaatit  66°14’32.9″N 29°17’28.9″E