Hyppää sisältöön

Nykyisin herätysliike kasvaa erityisesti Etelä-Suomessa ja ulkomailla. Liikkeellä on toimintaa yli 20 maassa. Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana vanhoillislestadiolaisuus on levinnyt Etelä-Amerikkaan ja lukuisiin Afrikan maihin.

Koillis-Pohjanmaalle herätysliike saapui vuonna 1859 Rovaniemen suunnasta. Kyseiseen alueeseen luettiin tuohon aikaan Pudasjärven ja Kuusamon pitäjät. Lestadiolaisuus tuli ensiksi Pudasjärven Pohjanperälle, nykyiselle Ranualle. Kuusamon alueelle tulosta ei ole yksiselitteistä varmaa tietoa. Kuopion piispan Gustaf Johanssonin mukaan Kuusamossa lestadiolaisia on alkanut liikkua vuoden 1860 tienoilla.

Leviämisreiteiksi Kuusamoon voidaan katsoa joko Ranua – Pudasjärvi – Taivalkoski – Kuusamo tai Ranua – Livojokivarsi – Posio – Kuusamo. Nämä reitit yhtyvät Kuusamossa niin, että herätyksen oletetaan ensiksi tulleen Purnuvaaraan joko 1860-luvun puolivälin jälkeen Taivalkoskelta tai viimeistään vuonna 1869 Posiolta Livojärven Kellinsalmesta. Perimätietoon sisältyy vielä myös kolmas vaihtoehto, nimittäin seurojen pitäminen Vuotungin Heponiemessä vuonna 1865. Tuolloin puhujien on kerrottu tulleen pohjoisesta Kuolajärven, eli nykyisen Sallan suunnalta.