Hyppää sisältöön

Kuusamon matkailun juuret ovat Juumassa. Kuusamon rajakylään Paanajärvelle virtasi turisteja erityisesti 1920 ja -30-luvulla, mutta jo ennen sitä Juuman kylässä oli totuttu siihen, että vesireitillä Livojoki-Livojärvi-Kitkajärvi-Kitkajoki-Paanajärvi riitti kulkijoita. Päämääränä oli legendaarinen Paanajärvi, mutta myös Kitkajoen maisemat ja kosket viehättivät 1900-luvun alun matkailijoita.

Käylästä Kitkajokea pitkin saapuneet turistit löysivät Juumasta yösijan, ruokaa ja kuljetuspalveluita kylän taloista. Aluksi turistit majoitettiin taloon ja talonväki nukkui aitassa, vieraat söivät samassa pöydässä talonväen kanssa ja saivat osallistua talon töihin. Vähitellen paikoista kehittyi matkailuyrityksiä mökkeineen, kioskeineen ja ohjelmapalveluineen palvelemaan Karhunkierroksen kulkijoita ja kalastajia.

Ensimmäiset koskenlaskuohjelmat syntyivät Juuman matkailuyrityksissä. 2000-luvulle tultaessa Juumasta on kehittynyt kansainvälinen luontomatkailukohde. Luontoa kunnioittavan ja luontolähtöiseen hyvinvointiin nojaavan matkailun juuret ovat Juumassa.