Hyppää sisältöön

Värikkäitä persoonia uutisten takana

Koillissanomien toimituksessa on vuosikymmenten aikana työskennellyt monenlaisia persoonia. Osa on päässyt lähes legendan maineeseen, sillä tarinat tietyistä entisistä toimittajista kerrotaan aina uudelle työntekijälle. Tässä pieni listaus toimittajista, jotka ovat persoonallaan tehneet lähtemättömän vaikutuksen.

Empatia ja kyky kuunnella olivat erityisesti toimittaja Mikko Hämeelle (1955–2018) tärkeitä työvälineitä lehtiön, kynän ja kahvikupin lisäksi.

 Mikko Häme 

”Hämeen Mikko oli varsinainen persoona. Hänen arkistonsa oli legenda jo sinällään. Hänellä lainehti työpöytä papereita. Papereita oli monta kymmentä senttiä korkeita pinoja. Mikolla oli hallittu kaaos pöydällään. Jos menin kysymään, että onko sinulla vuoden 1982 Kuusamon kunnalliskertomusta, Mikko katsoi vähän aikaa ja nykäisi sen sieltä välissä. Mikkohan osasi puhua islantia, kun hän oli ollut Reykjavikin yliopistossa opiskelemassa. Se oli hauska, kun hän soitteli joskus niille kavereilleen ja puhui islantia.  Ei siitä saanut mitään selvää.”

Seppo Salmien

Voitto Mäntyniemi 

”Voitto Mäntyniemi oli Kalevan silloinen toimittaja. Hänellä oli tällainen talonmiehestä toimittajaksi -ura.  Hän oli yleisnero, rauhallinen kaveri, joka sai kaikki ihmiset puhumaan.” 

Risto Pikkupeura 

”Hän oli itseoppinut toimittaja, joka käytti puhdasta maalaisjärkeä. Hän ei paljon kuvia kumarrellut ja teki hyviä juttuja.”

Seppo Salminen


Kimmo Hämäläinen

”Hämäläisen Kimmo oli joskus Koillissanomissa kesätoimittajana. Kimmo oli valmis tekemään mitä tahansa. Kerran olimme tekemässä perjantain lehteä, jossa ilmestyi aina Sunnuntain sana, jonka papit vuorollaan kirjoittivat. Torstaina iltapäivällä huomattiin, että kirjoitusta ei ollut tullut. Mietittiin, että mitä nyt tehdään.  Joku sitten heitti Kimmolle leikillään, että sinähän se osaat kirjoittaa vaikka mitä. Kirjoitahan nyt Sunnuntain-sana. Kimmo mietti hetken ja kysyi sitten, että montako tuhatta merkkiä tarvitaan. Kimmo olisi sen voinut kirjoittaa, mutta ei annettu tehdä sitä.”

Seppo Salminen
Arvid Ylisirniö 

”Arvid Ylisirniö oli Koillissanomissa 1960-luvulla Pudasjärvellä aluetoimittajana. Hän oli Posiolta syntyisin. Hänellä oli valtava tietämys Lapista. Hän kysyi toimitussihteeriltä, että paljonko puuttuu tavaraa. Sihteeri sanoi, että viisi liuskaa. Arvi istui koneelle ja sanoi, että tunnin kuluttua on valmista. ”

Matti Kyllönen
 

Pekka Lehtinen

”Pekka Lehtinen, joka on nykyään Maikkarilla erikoistoimittajana, oli Koillissanomissa töissä 1980-luvun lopun ja 1990-luvun taitteessa. Hän teki muun muassa nuortenlehteä Koillissanomiin. Hänen kanssaan pyörittiin paljon yhdessä, joskus saattoi mennä aamuyöhön saakka. Sepolla oli silloin uutispäällikön huone, jossa oli sohva. Kerran tultiin aamulla yhdestä paikasta ja Pekka meni Sepon huoneen sohvalle nukkumaan. Seppo tuli töihin ja veteli tupakkaa omassa työhuoneessaan töiden ohella ja totesi Pekalle, että heräät sitten, kun heräät.”

Ensio Karjalainen

Erkki Pulli 

”Erkki Pulli oli silloinen Posion aluetoimittaja, myöhemmin toimitussihteeri. Hän oli aika reipasotteinen. Perkelettä saattoi kuulua, mutta oli hänellä kyllä omanlaatuinen huumorintajukin.”

Risto Pikkupeura 

 

Kirjoittajat:

Terhi Marjakangas, Koillissanomat
Riina Puurunen, käsikirjoittaja
Ulla Ingalsuo-Laaksonen, YTM