Hyppää sisältöön

Kuusamon jälleenrakennusaika

Varsinkin Kuusamon kirkonkylässä hävitys oli täydellinen. Kun ensimmäiset kuusamolaiset palasivat kotiseudulleen marraskuussa 1944, oli kirkonkylässä lähes asuttavassa kunnossa olevia rakennuksia vain kaksi, ”Lahden takana” sijaitsevat Kuuselan ja Tyynelän talot.

Ensimmäisten kirkonkylään evakosta palanneiden kuusamolaisten asettumista kotikylään helpottivat hieman venäläisten joukkojen rakentamat korsut, joita he olivat asuttaneet miehittäessään Kuusamoa loka-marraskuussa 1944. Niistä moni evakosta palannut perhe sai tilapäisen asunnon, josta käsin saattoi aloittaa uuden kodin rakentamisen.

Vuoteen 1949 mennessä Kuusamoon oli rakennettu 67 asuin- ja karjarakennusta sekä muita tarpeellisia tiloja, minkä lisäksi 75 tilaa oli vielä keskeneräisenä. Ensimmäisenä rakennettiin syrjäkylät ja viimeisenä kirkonkylä. Kun muut kylät oli vuoteen 1950 mennessä rakennettu täyteen kuntoon, kirkonkylä näytti vielä vallan autiolta. Kuusamon kirkko valmistui lopullisesti kesällä 1951 ja sitä pidetään yleisesti merkkinä jälleenrakentamisen päättymisestä. 

Pienoisnäyttely on esillä osana Karhuntassun pysyvää näyttelyä Koski-galleriassa 9.4.- 31.8.2024