Hyppää sisältöön

2010-2020

2010-luku 

Ankasta ei ollut pysäyttämään kaivoshanketta 

Kaivos- ja tuulivoimakeskustelut värittivät 2010-lukua voimakkaasti. Kuusamon valtuusto hyväksyi vuonna 2017 yleiskaavaan niin sanotun ankka-mallin, jolla matkailulle tärkeät alueet suojeltiin kaivostoiminnalta. Kartalla ankalta näyttävä rajaus kattoi Kitka-Ruka-Oulanka-luontokolmion. Asiasta valitettiin hallinto-oikeuteen, joka kumosi Kuusamon kaupungin yleiskaavapäätöksen. Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt aloitti kaivoshankkeen suunnittelun Juomasuolle.

Hotelli Kuusamo lopetti toimintansa vuoden 2018 lopussa ja sen tilat saneerattiin muuhun käyttöön.

 

2020-luku 

Pandemiasta Suomen mestaruuteen 

2020-luvun alun suurimmat puheenaiheet liikkuivat edelleen kaivoksissa ja tuulivoimaloissa. Latitude 66 Cobalt kaavaili kobolttikaivosta Kuusamon Juomasuolle ja Posiolle Maaninkavaaraan. Posiolla aloitettiin keväällä 2021 Murtotunturin tuulivoimapuiston rakentaminen.

Koko maailmaa ravisuttanut koronaviruspandemia jätti monenlaisia jälkiä Koillismaallekin. Yritykset joutuivat ahdinkoon, kun aukioloja rajattiin ja asiakkaita ei näkynyt. Kotimaan matkailu puolestaan heräsi uuteen kukoistukseen, ja Rukalla nähtiin ennätysmäärä matkailijoita. Valonpilkahdusta toi Koillismaalle myös se, että mökkikauppa kävi kuumana koronapandemian myötä.

2020-luvun alku oli Koillismaalla uudistumisen aikaa. Muun muassa pitkään suunniteltu Kuusamon Kitkantien remontti valmistui lokakuussa 2021.  Urheilurintamalla tehtiin Kuusamossa historiaa, kun Pölkky Kuusamo otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa naisten lentopallossa.

 

Tulevaisuus 

Koillissanomissa työskenteli vuonna 2022 päätoimittaja Jenny Halvarin johdolla kuusi toimittajaa ja kuvaaja. Koillissanomat on osa Kaleva Mediaa ja tekemisen painopiste on verkossa.

Koillissanomat on omassa sarjassaan arvostettu media, mistä kertoo moneen otteeseen voitettu Suomen paras paikallislehti -palkinto.

Koillissanomien yli 70-vuotisen historian aikana kirjoituskoneet ja leikkaa ja liimaa -taittaminen on vaihtunut nopeatempoiseen verkkotekemiseen. Jo ensimmäisestä numerosta lehden kantavana voimana ollut ajatus ei ole kuitenkaan muuttunut miksikään. Koillissanomat on edelleen alueen ja sen asukkaiden puolestapuhuja.