Hyppää sisältöön

”Näitä purroo Kitkan lohi”

Aaro A. Nuutisen 1932 julkaistu kirja Suomen Sveitsissä oli ensimmäinen varsin seikkaperäinen matkaopas Kuusamoon. Nuutisen reitti Kuusamossa kulki Kirkonkylältä Käylään, Kiutakönkäälle, Juumaan, Paanajärvelle, Nuoruselle ja Kitkajärvelle. Nuutinen kirjoitti myös tarinoita tapaamistaan ihmisistä, paikallisista tavoista ja erämaaelämästä. Paavo Ingervo valokuvasi matkan pienellä Leica-kameralla, jossa käytettiin jo rullafilmiä.
Noustessaan veneestä rantatöyräälle Vasaraperän Jäkäläniemessä Nuutinen pysähtyi katselemaan ja ihmettelemään vauraan näköistä taloa, jonka taustalla kohosivat metsäinen Riihivaara, sen vasemmalla puolella uhkea keilamainen Naatikkavaara, ja lisäksi ympäri järveä oli lukuisia vaaroja, joista osa oli Naatikkavaaraakin korkeampia kuten Riisitunturi. Nuutinen jäi Kitkalle pidemmäksi aikaa uistelemaan lohta ja kirjoittamaan. Nuutinen kalasti pitkällä siimalla ja uistimilla. Parhaiden uistinten joukossa oli vielä tänäänkin tunnetut Professori ja Räsänen, joita Kuusamon Uistin on valmistanut jo useita vuosikymmeniä. Jäkäläisen isäntä opasti asiantuntevasti uistinten valinnassa:
”Näitä purroo Kitkan lohi, kun sattuu syönnilleen, noilla toisilla ei tarvihe yritteekkää lohta tästä järvestä … ja tämmäi rohvessyör on näin veännettävä vähä suoremmaksi, ettei se kovin paljon heittelehi puolelle ja toiselle.”

Kuusamon Uistimen tuotanto alkoi 60-luvulla pesulan takahuoneessa. Kuvassa Uistimen perustivat Paavo Korpua (kuvassa) ja Paavo Putila.
KUVA Kuusamon Uistin